Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Blog

SPLITSKI KADETI NA GRČKIM BRODOVIMA

Poprilično zadovoljstvo među školovanim pomorcima izazvala je vijest s Pomorskog fakulteta čiji su

čelnici napravili veliki iskorak u zapošljavanju mladih pomoraca kojima se do sada bilo poprilično teško ukrcati na brod kao kadet.

Naime, samoinicijativno ih je posjetio Alexander Hadjipateras, sin vlasnika i izvršni potpredsjednik prestižne tvrtke Dorian LPG, želeći pobliže upoznati uvjete u kojima se obrazuje novi radni kadar. Sastanak uprave tvrtke održan je u petak, a zahvaljujući novoj suradnji, pomorcima koji su završili školovanje odsada će biti puno lakše pronaći uistinu dobar posao.

Nova flota

- Najplodonosniju suradnju imamo s tvrtkom Pasat d.o.o. s kojom imamo potpisan ugovor o nastavnoj bazi, a omogućili su ukrcaj našim bivšim studentima na tvrtku Dorian LPG. Potez je ovo vrijedan pažnje, jer dok se u Hrvatskoj čeka za prvi ukrcaj i do godinu ili dvije, ova grčka tvrtka uzima naše studente gotovo odmah nakon diplome. Lani je ukrcala 39 studenata, a njih 33 je ponuđen dugoročni ugovor na pet godina. Tvrtka ima jako atraktivne plaće, a flota broji 19 eko VLGCS brodova i 3 moderna broda.

Iako su relativno mladi, odlučili su svoju novu flotu, za razliku od većine brodara, sami uvježbati - kazao nam je Pero Vidan, prodekan za znanost Pomorskog fakulteta.

Inače, Pomorski fakultet u 58 godina postojanja završilo je oko sedam tisuća nautičara, brodostrojara, pomorskih menadžera, elektroničara i inženjera jahti i marina. Danas na Fakultetu studira 1550 studenata, a hvale se i izvrsnom opremom, novim nautičkim i brodostrojarskim simulatorom, simulatorom za visoki napon, a ubrzo bi trebala stići i zvjezdarnica.

Zvjezdarnica

- Financijska konstrukcija je napravljena, zvjezdarnica će se financirati iz vlastitih sredstava. Projekt građevinskih radova je napravljen, kao što je nabavljena i programska podrška. Split će, dakle, ubrzo imati zvjezdarnicu, koja će biti otvorena i javnosti - kazao je Vidan napominjući kako su upravo pomorci značajna privredna grana.A

- Hrvatska ima oko 26 tisuća pomoraca i računa se da u državu godišnje unesu oko milijardu dolara, što je respektabilan prihod u devizama. Kvaliteta naših ljudi je poznata, a u zadnje vrijeme i samog Pomorskog fakulteta. Recimo, od 2015. certificirani smo od Ministarstva pomorstva Japana, te se našim bivšim studentima priznaje diploma bez endorsementa i bilo kakvog dodatnog polaganja ako plove na japanskoj trgovačkoj floti - zaključio je prodekan.

Piše: Tihana Marović
Foto: REUTERS

Vijest preuzeta s portala Slobodna Dalmacija

Seafarers / Careers

General Business Inquries

Useful link

RSS Feed

© 2015 PASAT LTD. All Rights Reserved. Designed By BORG LTD.